in

Onderzoek wijst uit: onsterfelijke kwal kan menselijke veroudering voorkomen

Beeld: YouTube @ NewsRme/ Pexels

Je kent misschien de film ‘The Curious Case Of Benjamin Button’. Button leed aan een zeldzame kwaal die hem achterwaarts deed verouderen. Ondertussen, in een ander gelijkaardig scenario, lijkt een kwallensoort, turritopsis dohrnii genaamd, onsterfelijkheid te hebben bereikt.

Onsterfelijke kwal

Een team van Spaanse onderzoekers is erin geslaagd het genoom te ontcijferen van een kwal die beroemd is om zijn vermogen om na de dood weer tot leven te komen. De studie is maandag gepubliceerd in PNAS. Zelfs na seksuele voortplanting kan het piepkleine zeediertje, dat bekend staat als de onsterfelijke kwal, de biologische klok terugdraaien en veranderen in een groep jonge cellen.

The Independent berichtte dat Maria Pascual-Torner en haar collega’s aan de Spaanse Universiteit van Oviedo de cellen van de onsterfelijke kwal onderzochten aan een nauw verwante soort, Turritopsis rubra, de karmijnrode kwal, die haar verouderingsproces niet zo gemakkelijk kan omkeren. De onderzoekers ontdekten dat de onsterfelijke kwal mutaties had waardoor ze de celdeling kon beperken en kon voorkomen dat telomeren, de beschermende kapjes over de chromosomen, afbraken. De kwal had ook twee keer zoveel genen voor DNA-reparatie en -bescherming.

Extra genen

De onsterfelijke kwal schakelde niet alleen ontwikkelingsgenen uit om terug te keren naar hun vroegere vorm, maar activeerde ook extra genen die ervoor zorgden dat de teruggekeerde cellen zich “opnieuw specialiseerden” toen de kolonie zich opnieuw opsplitste in zwemmende individuen.

Meer in het bijzonder keren medusae, of volwassen kwallen, hun genetische klok om en worden weer larvale wanneer ze een bedreiging ervaren door veranderende omgevingsomstandigheden. Ze zijn niet meer dan een dun laagje cellen en weefsel dat door het water zweeft op zoek naar een rots of een zeegrasblad om zich aan vast te klampen.

Bron: Interesting engineering

Beeld: YouTube @ NewsRme

Radiopresentatrice merkt opmerkelijke boodschap op hand van trein passagier

Vrouw die vreemdgaat onthult welk geslacht het meest ontrouw is

Therapist deelt haar ervaring en vertelt of mannen of vrouwen het meest vreemdgaan