in ,

Hondenbezitters gewaarschuwd om bed niet te delen met huisdier vanwege ‘onbehandelbare superbacterie’

Beeld: Unsplash

Hondenbezitters zijn gewaarschuwd voor het delen van hun bed met hun harige vrienden vanwege een ‘onbehandelbare bacterie’ die de ronde doet. Men denkt dat het mcr-1-gen wordt overgedragen van dieren op mensen, waarbij het eerste geval zeven jaar geleden in China werd geïdentificeerd. De bacterie wordt doorgegeven door honden, die het in hun darmen dragen en via hun ontlasting overdragen.

Onderzoek

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Lissabon bleken in twee huishoudens waar de honden infecties hadden, zowel het huisdier als de eigenaar het mcr-1-gen te hebben. Onderzoekers namen ook monsters van 126 mensen in 80 huishoudens, die op dat moment samenwoonden met 102 katten en honden. Toen ze er een paar jaar naar keken, ontdekten ze dat acht van de honden en vier mensen bacteriën hadden, waaronder het mcr-1-gen. Drie van de honden waren echter perfect gezond, terwijl de rest weefsel- of urineweginfecties (UTI’s) had. Sprekend over de bevindingen op het European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases Conference, zeiden experts dat landen, met name in Zuid-Europa, die colistine gebruikten, minder kans hadden om het mcr-1-gen op te lopen.

Dr. Juliana Menezes, die het onderzoek leidde, zei: “Colistine wordt gebruikt wanneer alle andere antibiotica hebben gefaald, het is een cruciale behandeling als laatste redmiddel. “Als bacteriën die resistent zijn tegen alle medicijnen dit resistentiegen krijgen, zouden ze onbehandelbaar worden, en dat is een scenario dat we koste wat kost moeten vermijden. “We weten dat het overmatig gebruik van antibiotica resistentie veroorzaakt en het is van vitaal belang dat ze op verantwoorde wijze worden gebruikt, niet alleen in de geneeskunde maar ook in de diergeneeskunde en in de landbouw.” Dit komt omdat er bezorgdheid is geuit over de toekomst van resistente ziekten, die volgens deskundigen een enorm risico voor de mens vormen.

woman in white and black stripe tank top hugging brown and white short coated dog
Beeld: Unsplash

WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het een van de grootste bedreigingen is waarmee we worden geconfronteerd, naast voedselzekerheid en de ontwikkeling van ziekten zoals longontsteking en tuberculose. Als er niets wordt gedaan, heeft de VN gewaarschuwd dat tegen 2050 10 miljoen mensen per jaar aan medicijn resistente aandoeningen kunnen overlijden. Onderzoek uitgevoerd door Flinders University heeft gekeken naar bacteriële cellen en hoe ze zich aanpassen aan en weerstand bieden aan antimicrobiële medicijnen. Dr. Sarah Giles zei dat er de komende jaren iets moet worden gedaan om mensen te beschermen.

Ze zei: “Over de hele wereld worden er steeds minder nieuwe antibiotica geïdentificeerd en geproduceerd voor medisch gebruik, en dit wordt nog verergerd door de steeds toenemende antibioticaresistentie die wordt waargenomen bij bacteriële stammen die infecties veroorzaken.” Als we de bacteriële mechanismen zoals deze kunnen begrijpen, kunnen we mogelijk nieuwe therapieën toepassen om patiënten te behandelen, vooral die met multiresistente bacteriële infecties.”

Bron: Ladbible

Beeld: Unsplash

Hilarische ongemakkelijke momenten die ‘ongemakkelijk’ naar een nieuw niveau tillen

Dit zijn 21 signalen die laten zien dat hij dol op je is