in

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je stopt met dieetdrankjes

Beeld: Pexels/ Pixabay

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs gewaarschuwd dat de zoetstof aspartaam mogelijk kankerverwekkend is.

Kunstmatige zoetstof

De kunstmatige zoetstof is een belangrijk ingrediënt in kauwgom en light frisdrank en is de afgelopen tijd het onderwerp van verhitte discussies geworden. De controversiële verklaring van de WHO, die gepland staat voor 14 juli, zal volgens bronnen via Reuters worden opgesteld door het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de WHO. De binnenkort te verschijnen IARC-beoordeling zal de zoetstof aspartaam indelen in een van de vier mogelijke categorieën.

Deze omvatten: kankerverwekkend voor mensen, waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen, mogelijk kankerverwekkend voor mensen of ‘niet classificeerbaar wat betreft de kankerverwekkendheid voor mensen’. Ongeacht of aspartaam nu wel of niet als kankerverwekkend wordt beschouwd, er zijn al bekende gezondheidsrisico’s verbonden aan het drinken van light frisdrank. We denken vaak dat ze gezonder voor ons zijn en drinken ze daarom dagelijks. Sommige mensen raken er uiteindelijk verslaafd aan.

Beeld: Unsplash

Wat gebeurt er precies met je lichaam?

Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je helemaal stopt met het drinken van light frisdrank. Je krijgt een scherpere geest. De chemische stoffen in kunstmatige zoetstoffen veranderen de chemische stoffen en zenuwsignalen in de hersenen. Volgens een review in European Journal of Clinical Nutrition leiden deze chemische veranderingen tot hoofdpijn, angst en slapeloosheid. Een dierproef op ratten toonde aan dat light frisdrank zenuwuiteinden in de hersenen beschadigde die verantwoordelijk zijn voor motorische vaardigheden. Elke keer dat je light frisdrank drinkt, geven de kunstmatige zoetstoffen je smaakpapillen een overweldigende hoeveelheid zoetigheid. Aspartaam is 200 keer zo zoet als tafelsuiker.

Hersenscans hebben aangetoond dat zoetstoffen de suikerreceptoren in de hersenen in de war brengen en het verlangen naar suiker verlengen. Er zijn echter aanwijzingen dat dieetdrankjes niet helpen om extra kilo’s kwijt te raken. Uit een negen jaar durend onderzoek bleek dat oudere volwassenen die light frisdrank dronken, extra gewicht rond hun buik bleven aankomen. In een vervolgstudie werd ontdekt dat dagelijks gebruik van light frisdrank het risico op obesitas met 65% verhoogt in de komende tien jaar. Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat frisdrank drinkende vrouwen na de menopauze een lagere botdichtheid in hun heupen hadden. Het stoppen met light frisdrank is een geweldige manier om je botten te versterken en het risico op breuken te verminderen.

Bron: Ladbible

broccoli

Klant geschokt na ontdekking van een jonge ladderslang in zijn zak broccoli

dubbele

Man die ’s werelds eerste succesvolle gezichts- en dubbele handtransplantatie onderging vindt liefde