in

Dit is waarom de huid van je handen en voeten rimpelt na lange tijd in het water te hebben gelegen

handen en voeten
Beeld: Pexels & Unsplash

Een onderzoeksteam heeft de oorzaak ontdekt van het “gerimpelde” uiterlijk van onze handen en voeten na een bepaalde tijd in het water. Velen dachten dat het te maken had met het langdurige contact van water met de buitenste laag van de huid, wat tot zwelling zou leiden.

Gerimpelde handen en voeten

Echter, sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, was de wetenschap zich ervan bewust dat dit opmerkelijke fenomeen niet optreedt wanneer de zenuwen van de ledematen beschadigd zijn. Dit bracht onderzoekers ertoe verder te kijken en te begrijpen dat het “gerimpeld” effect te wijten is aan een onwillekeurige reactie van het autonome zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de controle van de ademhaling, hartslag en zweten. Het verschijnen van vreemde rimpels is eigenlijk het gevolg van een vernauwing van de bloedvaten onder de huid. Mark Changizi, een evolutionaire neurobioloog bij 2AI Labs in Boise, Idaho, VS, en zijn team suggereerden in 2011 dat deze rimpels een evolutionaire functie moeten hebben, omdat ze een actief proces vertegenwoordigen. Later werd deze conclusie bevestigd.

Het onderzoeksteam ontdekte dat de vreemde vorm van de huid op handen en voeten na langdurig contact met water een voordeel biedt, wat werd bewezen in een experiment. Deelnemers werden gevraagd om droge of natte voorwerpen, waaronder knikkers van verschillende grootte, op te rapen met eerst droge handen en vervolgens met handen die 30 minuten in lauw water waren ondergedompeld. Mensen pakten natte knikkers sneller op met gerimpelde vingers dan met droge handen, terwijl er geen verschil was tussen beide condities bij het oppakken van droge voorwerpen. Het lijkt erop dat de rimpels fungeren als een drainage-netwerk dat de grip op gladde voorwerpen kan verbeteren.

Beeld: Unsplash

Evolutiebioloog

Tom Smulders, evolutiebioloog en co-auteur van de studie, legde uit: “We hebben aangetoond dat gerimpelde vingers een betere grip bieden in natte omstandigheden. Het zou kunnen werken zoals het loopvlak op autobanden, waardoor een groter deel van de band in contact komt met de weg en er meer grip is.”

Verdere laboratoriumtests bevestigden dat gerimpelde vingers onze grip op natte of ondergedompelde voorwerpen verbeteren en water afvoeren, vergelijkbaar met de regenprofielen in autobanden. Onze voorouders zouden deze eigenschap hebben gebruikt om voedsel te verzamelen uit beken of natte vegetatie, aldus Smulders. En wat betreft de voeten? Het effect zou nuttig kunnen zijn om stabieler te kunnen staan als we ons in natte omstandigheden bevinden, zoals bij regen. Nu weet je waarom we “pruimenvingers” krijgen!

Bron: Curioctopus

helling

Angstaanjagende moment: Bestuurder hangt op helling en bezorgt je kippenvel

barbiepop

Man heeft spijt dat hij 250.000 euro heeft uitgegeven om Barbiepop te worden