in

Dit is “albino” wiet en het ziet er wel heel bijzonder uit

Beeld: Facebook Herb

Het zal velen verbazen dat er zo nu en dan een albino plant wordt geboren. Albinisme bij planten is een zeldzaam, maar niet ongehoord fenomeen, en er zijn een paar mogelijke verschillende oorzaken. Er zijn echter verschillende theorieën en redenen waarom sommige planten albinoïsme vertonen.

Albinisme

Albinisme bij planten is een bijzonder vreemde gebeurtenis. Zoals velen al weten, produceren planten energie uit zonlicht. De groene kleur in bladeren en andere delen van de plant komt van een speciaal pigment, chlorofyl genaamd. Maar chlorofyl doet veel meer dan de plant kleur geven. Dit pigment is van vitaal belang voor het overleven van de plant. Chlorofyl absorbeert de specifieke golflengten van het licht dat het nodig heeft (ultraviolet blauw en rood), en wat het niet absorbeert wordt weerkaatst, waardoor wij een groene kleur zien wanneer we naar een plant kijken in zonlicht of ander wit licht. Wanneer het chlorofyl de juiste soorten licht absorbeert, zet het lichtenergie om in bruikbare suiker via het proces van fotosynthese.

Albino planten

Albino planten hebben geen chlorofyl. Dat betekent dat er geen pigment beschikbaar is om energie van de zon te absorberen. In feite hebben deze planten hun vermogen verloren om op de juiste manier op licht te reageren, alsof ze voortdurend in het donker zitten. Dit is de reden waarom de meeste albino planten in een vroeg stadium sterven, nog voor ze volgroeid zijn. Op dit moment zijn er twee hoofdredenen waarom een plant albino wordt:

  1. Genetisch
    Net als bij de mens is albinisme bij planten een zeldzame genetische afwijking. Albinisme is een recessieve genetische eigenschap die planten zwakker maakt. Planten kunnen tekenen van albinisme vertonen in het zaailingstadium. De plant hoeft niet helemaal wit te zijn om als albino te worden beschouwd. Sommige planten verliezen alleen chlorofyl op bepaalde bladeren of plantendelen, wat kan worden veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.
  1. Licht bleken
    Licht bleken is een andere belangrijke oorzaak van wit worden. Misschien hebben sommige soorten meer genetische aanleg om wit te worden onder bepaalde lichtomstandigheden, maar er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe albinisme bij cannabisplanten ontstaat. Het is echter vaak het geval dat planten wit worden op plaatsen die het dichtst bij de lampen liggen. Af en toe zullen de bovenste toppen en bladeren van een plant verbleken als de lichtintensiteit te sterk is. Dit is een grote bron van stress voor de plant, omdat de gebleekte bud dan het vermogen verliest om te fotosynthetischeren.

Bron: Herb

Beeld: Facebook Herb

Uit nieuw onderzoek blijkt dat een glas wijn gelijk staat aan een uur sporten!

Blinde gozer met winnende lot vraagt vreemden of hij heeft gewonnen en dit zijn hun reacties