in

Zo creëer je hallucinaties zonder drugs te gebruiken

Het menselijk brein is een opmerkelijk iets. Het kan dingen die onze primaat verwanten na duizenden, misschien zelfs miljoenen jaren evolutie nog niet kunnen, en onze meest complexe machines kunnen zelfs niet wedijveren met onze vermogens van hoger bewustzijn en vindingrijkheid. En vreemd genoeg kan het menselijk brein, zelfs zonder verwondingen of structurele storingen, uit zichzelf raar gaan doen. Het blijkt verrassend gemakkelijk te zijn om het zo te manipuleren dat het dingen ziet en hoort die er eigenlijk niet zijn. En nee, we hebben het niet over een hoop drugs nemen om jezelf te laten hallucineren.

Hallucineren zonder drugs

Met je hersenen kan je namelijk zelf hallucineren, je moet alleen weten hoe je het goed manipuleert. Zoals de jongens in deze Scam School video uit 2016 demonstreren, als je een situatie van intense sensorische deprivatie creëert met behulp van een aantal gewone huishoudelijke voorwerpen, kun je een aantal echt sterke hallucinaties opwekken die knoeien met zowel je gevoel voor zicht als geluid.

Je hebt nodig:

Vellen licht, wit papier
Katoenen vulling
elastiekjes
Schrijfgerei, zoals een schaar, plakband, een nietmachine, en touw
Een YouTube-video van oude tv-ruis of ruis die minstens 30 minuten onafgebroken doorloopt
Geluids- onderdrukkende koptelefoon

De effecten

Bekijk de video hieronder om te zien hoe ze elk van deze dingen gebruiken om zichzelf in principe elke zintuiglijke input te ontzeggen, en probeer het zelf ook eens. De effecten beginnen meestal na ongeveer 10 tot 30 minuten zichtbaar te worden. Na 20 minuten zagen de jongens van de Scam School “kleur bloemen”, zoals wanneer je over je oogleden wrijft, die al snel vormen aannamen als dinosaurus silhouetten, kwallen en het Oog van Sauron. De ene hoorde geschreeuw, en de andere gelach. Klinkt dat als onzin? Nou, zeker, we moeten het woord van twee kerels op YouTube geloven voor dit specifieke scenario, maar wat ze doen volgt eigenlijk de principes van een echt wetenschappelijk fenomeen dat bekend staat als het Ganzfeld effect.

Het Ganzfeld

Het Ganzfeld effect beschrijft hoe wanneer je wordt blootgesteld aan “een ongestructureerd, uniform stimulatie veld”, zoals het zien van duisternis en het horen van constante televisie ruis, je hersenen reageren door neurale ruis te versterken in een poging om ontbrekende visuele signalen te vinden. Dit kan leiden tot zowel visuele als auditieve hallucinaties zoals de jongens in de video beschrijven. Natuurlijk ervaart iedereen het effect op een andere manier.

Bron: Sciencealert

Beeld: YouTube

Dit matras laat je weten of je partner vreemd gaat

Dit is de tragische reden waarom 8-jarig bruid stierf tijdens haar huwelijksnacht