in

Onderzoek wijst uit: het is beter om uit te slapen dan om ’s ochtends te gaan hardlopen

Beeld: Unsplash

Opstaan voor de zon opkomt om te gaan hardlopen, klinkt, zoals de Britten zouden zeggen, compleet gestoord. Wie zou dat verkiezen boven knus en slaperig in bed blijven liggen? Toch is het makkelijk om je schuldig te voelen als je hoort hoe je collega’s om 5 uur ’s ochtends opstaan en het beste uit hun ochtend halen. Maar maak je geen zorgen; volgens een nieuwe studie kun je nu met alle macht op die snooze-knop drukken, want het blijkt dat het beter is om te blijven slapen.

Hardlopen in de ochtend

De meeste mensen denken dat ’s ochtends sporten gezond is, vooral de vroege vogels die laten zien hoe goed ze zich voelen en hoeveel gelukkiger ze zijn sinds ze voor zonsopgang zijn opgestaan om naar de sportschool te gaan.

Volgens de meeste studies is het echter beter om ’s avonds te sporten. Na zorgvuldig 70 studies te hebben doorgenomen waarin ochtend- en avondtrainingen werden vergeleken, kwamen onderzoekers tot de conclusie dat het tijdstip van de dag geen belangrijke rol speelt bij de training. Dus als je probeert te beslissen over een tijdstip om te trainen, is de middag de betere keuze. Als u ’s morgens vroeg traint, loopt u het risico aan slapeloosheid te lijden, wat een averechts effect heeft ten opzichte van lichaamsbeweging.

Beeld: Unsplash

Het is beter om uit te slapen

Degenen die risico lopen zijn natuurlijk de nachtbrakers die zichzelf dwingen wakker te worden met te weinig slaap. Dit kan hun coördinatie en uithoudingsvermogen aantasten, waardoor het risico op blessures aanzienlijk toeneemt. Bovendien beïnvloedt te weinig slaap de hormonen in ons lichaam, waardoor we minder calorieën verbranden. Het belangrijkste van lichaamsbeweging is echter dat het je gezonder maakt, ongeacht wanneer het gebeurt, zolang het maar gebeurt. Een vermeldenswaardig detail is dat het beter is om elke dag op hetzelfde tijdstip te sporten, zodat het lichaam eraan gewend raakt en zich erop kan voorbereiden.

Beeld: Unsplash

Bron: The laughclub

Beeld: Unsplash

Man plant zijn droomhuwelijk met etalagepop nadat hij samen een gezin gesticht heeft

Man plant zijn droom huwelijk met etalagepop en wil samen een gezin beginnen

Eerste trailer van horrorfilm Winnie de Poeh zal je jeugd verpesten