in

Jurist waarschuwt waarom je geen geld van de grond moet oprapen zonder te proberen de eigenaar te vinden

geld
Beeld: Pexels

Een paar jaar geleden kreeg een vrouw een strafblad nadat ze 20 euro had opgeraapt die ze op de grond had gevonden. Op camerabeelden was er namelijk te zien dat ze het briefje had meegenomen.

Geld op de grond

Hoezeer het vinden van een beetje geld op de grond je dag ook kan opfleuren, de juridische problemen zijn het ook niet waard om je dag voor te verpesten en een juridisch expert heeft wat advies voor het geval je je ooit in deze situatie bevindt. Gerard Filitti, advocaat en senior counsel bij The Lawfare Project, vertelde The Mirror dat iemand aangeklaagd kan worden voor ‘diefstal door ontdekking’ als hij geld opraapt dat niet van hem is en het voor zichzelf houdt.

Hij legde uit dat je ‘schuldig aan diefstal’ zou zijn als je het geld probeerde mee te nemen en raadde mensen aan een poging te doen om het terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Dat kan betekenen dat je het aan het personeel van een winkel geeft als je het daar hebt gevonden, dat je de persoon zelf probeert op te sporen als je samen met het geld ook een identiteitsbewijs hebt gevonden of dat je naar het plaatselijke politiebureau gaat om het in te leveren als je echt niet weet waar je moet beginnen met zoeken. Filitti zei ook dat als je geld in een winkel vindt en ‘de winkeleigenaar niet vertrouwt’ om het niet gewoon in de kassa te stoppen, je opnieuw naar het dichtstbijzijnde politiebureau moet gaan.

Positieve kant

Aan de positieve kant, als er na 28 dagen niemand het geld komt ophalen, kun je weer naar binnen gaan en het hebben, hoewel het een beetje minder spannend is dan het meteen te hebben nadat je het geld hebt gevonden. Hij is niet de enige jurist die zegt dat je echt ‘redelijke stappen’ moet ondernemen om de oorspronkelijke eigenaar van het geld te vinden als je niet in de problemen wilt komen met de wet. Advocaat Martin Pizzey zegt dat je eraan moet denken om op het politiebureau om een ontvangstbewijs te vragen wanneer je het geld inlevert, zodat je het zelf kunt ophalen als niemand anders het ophaalt.

Als je geluk hebt, kun je zelfs meer geld krijgen dan je in eerste instantie hebt gevonden door een goede burger te zijn. Een taxichauffeur die £570 achterin zijn taxi vond, kreeg uiteindelijk veel meer aan donaties nadat hij het verloren geld aan de rechtmatige eigenaar had teruggegeven, ondanks dat hij het zelf financieel moeilijk had. Soms is een goede daad zijn eigen beloning en soms loont het echt om het juiste te doen. Hoe dan ook, het is beter dan in de problemen komen met de politie.

Bron: Ladbible

schatje

Vrouw scheidt van man en stuurt $ 8000 voor nieuwe schatje

luidruchtige

Vrouw klaagt bij hotel over jong stel dat luidruchtige liefde bedreef in de kamer ernaast