in

‘Gevouwen man’ kan voor het eerst in 28 jaar weer staan na het breken van zijn botten.

botten breken

Een man uit China die de ‘Gevouwen man” wordt genoemd, kon 28 jaar lang niet rechtop staan. En hij vond eindelijk verlichting door zijn botten te breken.

Artritis

Li Hua uit China leed aan een agressieve vorm van artritis, waardoor zijn gezicht meer dan twee decennia lang tegen zijn dijen zat gedrukt. Hij kreeg hierdoor de bijnaam ‘De gevouwen man’. Artsen van het algemeen ziekenhuis van de universiteit van Shenzhen hebben in 2019 Li’s hele ruggengraat gebroken. Ze hebben het namelijk opnieuw opgebouwd in een reeks van vier operaties in een poging om de man weer rechtop te laten staan. De arts zei: “Een regelmatige zogenaamde ‘zakmes patiënt’ zou nog steeds in staat zijn om hun hoofd op te tillen, maar dat kon Li niet. Er was slechts een opening van 5 centimeter tussen zijn kin en dijen”. Medici beschreven de misvorming als ernstig. Professor Tao ging desondanks toch de uitdaging aan. Daarbij denkende aan de bedreiging voor Li’s leven als de druk op zijn hart en longen niet werd verlicht zou worden.

Risico’s voor het breken van de botten

Li, die niet rechtop kon zitten of plat kon liggen en zo moeite had met eten en drinken, gaf aan dat zijn situatie in 5 jaar zo verslechterde dat zijn 71-jarige moeder insprong als fulltime verzorgster. Eerdere pogingen voor medische hulp werden geweigerd door het hoge risico van een operatie. In mei 2019 kwam de familie van Li professor Tao Huiren tegen. Hij was aan het hoofd stond van de afdeling spinale chirurgie en orthopedie van het algemeen ziekenhuis van de universiteit van Shenzhen. Onze enige optie was om zijn botten stuk voor stuk te breken. Zijn dijbeen, halswervels, borstwervels, lendenwervels en zo zijn hele wervelkolom recht te maken.”

De risico’s waren 20 tot 30 keer groter dan die van een reguliere patiënt met een wervelkolom misvorming. En de kans dat hij een dwarslaesie zou krijgen was ook groot volgens artsen. Toch was de operatie een groot succes en Li kon na 28 jaar weer rechtop zitten en staan. “Natuurlijk zal hij niets extreems kunnen doen, zoals boksen of tennissen. Maar alle normale lichaamsbewegingen zullen geen probleem zijn.” zei zijn arts. Het was de eerste keer dat dergelijke ernstige misvormingen van de wervelkolom in China werden gecorrigeerd.

Bron: YouTube @South China Morning Post

hond

Kind slaat hond voor de lol met plastic fles en dan gebeurt dit!

Man bedekt zijn gezicht helemaal met tattoos: 'Het geeft zijn zelfverzekerdheid een boost!'

Man bedekt zijn gezicht helemaal met tattoos: ‘Het geeft zijn zelfverzekerdheid een boost!’