in ,

Een nieuwe studie toont aan hoeveel volwassenen elke nacht moeten slapen

Beeld: Unsplash

We weten allemaal dat we een goede nachtrust nodig hebben, maar heb je er wel eens aan gedacht dat er ook zoiets bestaat als te veel slaap? Wetenschappelijke geesten die onmetelijk superieur zijn aan de onze, hebben onderzoek gedaan en zijn tot een conclusie gekomen, ja, nog een over de optimale hoeveelheid slaap die volwassenen nodig hebben om goed te functioneren om de hersenen fit en op volle toeren te houden.

Goed functioneren

Volgens de officiële richtlijnen van de NHS hebben we elke nacht tussen zes en negen uur slaap nodig, maar we weten allemaal dat we goed kunnen functioneren en ons soms geweldig kunnen voelen met minder dan dat. Nu hebben onderzoekers uit de VS beweerd dat sommige volwassenen te veel slapen. Ze hebben ontdekt dat mensen die minder dan 4,5 uur slapen en mensen die meer dan 6,5 uur slapen, meer risico lopen op cognitieve achteruitgang. Natuurlijk moeten we niet vergeten dat al deze mensen ook te kampen hadden met een slechte kwaliteit van slaap. In theorie is de hoeveelheid slaap die je krijgt niet zo belangrijk als de kwaliteit van die slaap. De impact van de slaaptijd zo ontdekten zij was dezelfde als veroudering, wat een sleutelfactor is voor ziekten als Alzheimer. Uiteindelijk stelden zij voor dat ergens tussen de 4,5 en 6,5 uur een goede hoeveelheid is, op voorwaarde dat het voldoende slaap is.

grayscale photo of sleeping woman lying on bed
Beeld: Unsplash

Slaapgebrek

In een artikel in The Conversation legt universitair hoofddocent psychologie Greg Elder uit dat de wetenschap nog niet helemaal zeker weet waarom slaapgebrek het risico op cognitieve achteruitgang verhoogt. Hij schreef: “Eén theorie is dat slaap onze hersenen helpt bij het wegspoelen van schadelijke eiwitten die zich gedurende de dag hebben opgehoopt. “Dus het verstoren van de slaap zou het vermogen van onze hersenen om zich te ontdoen van deze kunnen verstoren. “Experimenteel bewijs ondersteunt dit zelfs het toont aan dat zelfs maar één nacht van slaaptekort tijdelijk de beta-amyloïde niveaus verhoogt in de hersenen van gezonde mensen.” Deze bevindingen zullen voor velen een schok zijn, ook voor diegenen binnen de wetenschappelijke gemeenschap aangezien de huidige aanbevelingen zijn dat volwassenen meer dan zes uur per nacht moeten slapen. Elder vervolgt: “De studie toonde aan dat langer slapen dan 6,5 uur geassocieerd was met cognitieve achteruitgang na verloop van tijd. Dit is laag als we bedenken dat oudere volwassenen wordt aanbevolen om elke nacht tussen de zeven en acht uur slaap te krijgen.

Bron: Ladbible

Beeld: Unsplash

TikTok dokter onthult waarom je nooit Paracetamol moet innemen om een kater te behandelen

Disney lanceert 106.000 euro reispakket waar je elke park in één epische reis kan ervaren