in

Dit gebeurt er met ons lichaam wanneer een hond onze mond likt

Kussen op de mond
Beeld: Pexels


Veel mensen koesteren het knuffelen van hun huisdieren, en vice versa. Een hond heeft echter een speciale neiging om zijn baasje te likken op hun mond. Als jij een van degenen bent die dit toelaat, laten we in dit artikel onderzoeken of deze gewoonte schadelijk kan zijn of niet.

Baasje likken op hun mond

Jouw hond toont een onmetelijke liefde voor jou en laat dit vaak zien door kwijlende kusjes te geven die een glimlach en tederheid opwekken. Wanneer je bijvoorbeeld na een lange dag thuiskomt, hoe vaak heeft hij je dan aangemoedigd, kwispelend en likkend zodra je hem de kans hebt gegeven? Hoewel de meeste eigenaren deze genegenheid van hun honden toestaan door ze te kussen en zichzelf te laten likken, inclusief de mond, kunnen er gevolgen zijn die je tot nu toe misschien hebt genegeerd.

Als je deze gewoonte hebt, moeten we je helaas op de hoogte brengen van enkele zorgwekkende aspecten. Het is prima om je hond te behandelen als een lid van het gezin, maar het is essentieel om enkele belangrijke verschillen tussen zijn soort en de onze in gedachten te houden, met name wat betreft de bacteriën die in zijn speeksel worden aangetroffen en die anders zijn dan die in het onze.

mond
Beeld: Pexels

Vuile oppervlakken

John Oxford, een emeritus hoogleraar virologie en bacteriologie aan de Queen Mary University in Londen, benadrukt dat honden het grootste deel van hun tijd met hun snuit op vuile oppervlakken doorbrengen en zelfs aan de uitwerpselen van andere honden ruiken. Hierdoor kunnen ze een grote hoeveelheid virussen, ziektekiemen en bacteriën oppikken. Hoewel ons immuunsysteem de meeste van deze bacteriën kan herkennen en bestrijden, zijn er bacteriën in de mondholte van honden – en ook katten – die zogenaamde zoönotische ziekten kunnen overbrengen naar mensen. Onder deze bacteriën bevinden zich drie soorten die gastro-enteritis kunnen veroorzaken, en ook Pasteurella multocida, een veelvoorkomende bacterie in de mond van honden en katten.

Het dunne slijmvlies dat onze ogen, neus en mond bekleedt, biedt niet voldoende weerstand tegen deze hondenbacteriën. Een ander voorbeeld is dat van Haemophilus aphrophilus. Hoewel het niet erg gebruikelijk is om een ​​infectie op te lopen door de “opdringerige kus” van een hond, is het beter om voorzichtig te zijn. Professor in diergeneeskunde aan de Universiteit van Californië, Bruno Chomel, adviseert: “Al met al is het niet raadzaam om je gezicht en alle soorten wonden te laten likken. Immuungecompromitteerde mensen, ouderen en jonge kinderen zouden dergelijke blootstelling moeten vermijden.”

Gevraagd naar hoe gevaarlijk deze gewoonte eigenlijk kan zijn, antwoordt Chomel: “Zoals bij alles, wordt het gevaarlijk als er iets ernstigs gebeurt.” Uiteindelijk is het beter om genegenheid met je hond uit te wisselen door direct contact te vermijden en het likken op het gezicht te beperken. Wat betreft jouw situatie, heb jij deze gewoonte bij je trouwe viervoeter, of weerhoud je hem ervan je in het gezicht te likken?

Bron: Curioctopus

ongelooflijke

Man doet ongelooflijke ontdekking met zijn metaaldetector

methode

Dit is een feilloze manier om €1378 te besparen volgens de 52 weken methode