in

Vrouwen hebben minder ‘zin’ om de daad te doen als ze ouder worden’

vrouwen

Vaak wordt gedacht dat vrouwen hun interesse in spannende momenten tussen de lakens verliezen naarmate ze de middelbare leeftijd bereiken en voorbijgaan. Een recente studie heeft echter aangetoond dat dit niet voor alle vrouwen geldt.

Onderzoek

Eerdere studies beweren inderdaad dat oudere vrouwen minder actief worden tussen de lakens. Volgens Dr. Thomas, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Pittsburgh, ligt het probleem bij die eerdere studies in het vergelijken van verschillende levensfasen van vrouwen, wat resulteert in gemiddelden en de illusie wekt dat iedereen dezelfde weg volgt.

Onderzoekster Holly Thomas verklaarde: “Voor een kwart van de ondervraagde vrouwen blijft de daad belangrijk, ongeacht hun leeftijd. Het SWAN-project (Study of Women’s Health Across the Nation) heeft daarom gedurende vijftien jaar het intiem verlangen van meer dan 3.200 vrouwen gevolgd. De onderzoekers hebben drie verschillende ontwikkelingen dit verlangen vastgesteld. Ongeveer 28% van de vrouwen bevestigde inderdaad het traditionele beeld dat de daad voor hen minder belangrijk wordt vanaf de middelbare leeftijd.

Ongeveer hetzelfde aantal vrouwen (27%) gaf echter het tegenovergestelde aan. Zij behouden graag wat spanning tussen de lakens gedurende hun veertigste, vijftigste en zestigste levensjaren. Het merendeel (48%) hechtte waarde aan een gezonde intimiteit bij het begin van de menopauze, maar die belangstelling nam af tijdens hun vijftigste en zestigste levensjaren.

Afbeelding: Pexels

Etniciteit

Er bleek een verschil te zijn in opleidingsniveau en etniciteit. Vrouwen voor wie intimiteit op latere leeftijd belangrijk blijft, waren vaak hoger opgeleid, hadden minder last van depressie en hadden voor de middelbare leeftijd meer voldoening ervaren. Door hun hogere inkomen voelen hoogopgeleide vrouwen zich stabiel en minder gestrest, waardoor ze meer ruimte hebben om prioriteit te geven aan hun leven tussen de lakens zonder zich zorgen te maken over andere zaken, aldus onderzoekster Holly Thomas.

Etniciteit speelt ook een rol bij het bepalen of vrouwen seks op middelbare leeftijd al dan niet belangrijk vinden. Voor Chinese en Japanse vrouwen was dit minder het geval dan bijvoorbeeld Afro-Amerikaanse vrouwen. Thomas verklaarde: “Dit heeft meer te maken met sociaal-culturele dan met biologische factoren. Verschillende culturele groepen hebben verschillende opvattingen over de vraag of het ‘normaal’ is voor een vrouw om intiem actief te blijven waarderen naarmate ze ouder wordt.”

Onderzoekster Thomas beschouwt de resultaten van de studie als “niet abnormaal”. Volgens dokter Stephanie Faubion, die niet bij de studie betrokken was, biedt het onderzoek waardevolle inzichten aan artsen, die het afnemende verlangen van een vrouw momenteel zouden afdoen als een natuurlijk onderdeel van ouder worden.

Afbeelding: Pexels

Bron: Zita.be

Afbeeldingen: Pexels

toiletpapier

Man gebruikt plant in plaats van toiletpapier

telefoon verdwenen

Vrouw raakt op hilarische manier haar telefoon kwijt tijdens het laten zien van haar trucje