in

Onderzoekers onthullen: het drinken van 2 liter water per dag is niet het juiste advies!

Beeld: Pexels

Onderzoekers van de Universiteit van Aberdeen hebben samen met andere wetenschappers 5.604 mensen uit 23 verschillende landen, tussen acht dagen en 96 jaar oud ondervraagd. Dit hebben ze gedaan om te begrijpen hoeveel water mensen werkelijk moeten drinken.

2 liter water per dag

Bij het onderzoek dronken de deelnemers een glas water waarin sommige waterstofmoleculen waren vervangen door een stabiele isotoop van het element deuterium. Hierdoor konden de wetenschappers begrijpen hoe snel het water in het lichaam omslaat. Mensen met een hoge omloopsnelheid hebben vaak meer water nodig. Bijvoorbeeld mensen die in warmere landen wonen en zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Mannen tussen 20-35 jaar zetten gemiddeld 4,2 liter per dag om, wat gestaag afneemt met de leeftijd. Vrouwen van 20-40 jaar zetten 3,3 liter om, wat ook afneemt naarmate zij ouder worden.

De bevindingen onthulden dat acht glazen misschien wel meer is dan wat mensen eigenlijk nodig hebben. Vooral omdat ongeveer de helft van onze waterinname uit voedsel komt. “De oorspronkelijke schatting van twee liter per dag komt voort uit een kleine rekenfout”, vertelde professor John Speakman van de Universiteit van Aberdeen. “Het water dat we zouden moeten drinken is het verschil tussen het totale dat we binnen moeten krijgen en de hoeveelheid die we uit ons voedsel halen. “De manier waarop ze de hoeveelheid uit voedsel schatten was door mensen te vragen hoeveel ze eten. “Omdat mensen te weinig aangeven hoeveel ze eten, is er een verkeerde schatting en dus overschat je de hoeveelheid die nodig is.”

Beeld: Pexels

Hoge omloopsnelheid

Prof Speakman voegde eraan toe dat een hoge omloopsnelheid niet betekent dat mensen dezelfde hoeveelheid water moeten drinken. “Zelfs als een man van in de 20 een wateromzet van 4,2 liter per dag heeft, hoeft hij niet elke dag 4,2 liter te drinken.” “Ongeveer 15 procent van deze waarde weerspiegelt de uitwisseling van oppervlaktewater en water geproduceerd door de stofwisseling. “De werkelijk vereiste waterinname is ongeveer 3,6 liter per dag. Aangezien de meeste voedingsmiddelen ook water bevatten, wordt een aanzienlijke hoeveelheid water geleverd door alleen maar te eten. Geschat wordt dat mensen slechts ongeveer 1,5 tot 1,8 liter per dag nodig hebben

Bron: Ladbible

Bodybuilder toont ernstige schade van steroïden aan zijn lichaam om anderen te waarschuwen

Bodybuilder toont ernstige schade van steroïden aan zijn lichaam om anderen te waarschuwen

Vuilnisman die sneeuwpop schopte nog steeds werkloos: ontslag doet hem nog steeds pijn!

Vuilnisman die sneeuwpop schopte nog steeds werkloos: ontslag doet hem nog steeds pijn!