in

Man die 264 uur lang niet sliep, had nog jaren last van verwoestende effecten

uur

Wat zou er gebeuren als iemand zou besluiten om niet te slapen? En dan niet één nachtje doorhalen, maar 264 uur lang? Nou, dat is precies wat de (ietwat wonderlijk genaamde) Randy Gardner deed toen hij 17 was in 1963.

264 uur lang slapen

Het plan ontstond nadat hij en zijn schoolvriend Bruce McAllister, beiden uit de VS, een idee hadden bedacht voor hun wetenschapsbeurs op school. En ze besloten om te kijken wat er zou gebeuren als ze zouden proberen het wereldrecord wakker blijven te verbreken. Het tweetal gooide een munt op om te beslissen wie het proefkonijn zou zijn en Gardner verloor. McAllister vertelde later aan de BBC: “We waren idioten, je weet wel jonge idioten, en ik bleef wakker om hem in de gaten te houden. “Na drie nachten van slapeloosheid werd ik zelf wakker, tegen de muur gekanteld en notities schrijvend op de muur zelf.” De studie werd ook geobserveerd door Stanford slaaponderzoeker Dr. William Dement en US Navy hospik Luitenant Commandant John J. Ross.

Volgens Science Alert begonnen de effecten na de tweede dag zonder slaap op te treden. Waarbij Gardner over woorden struikelde toen hem gevraagd werd om tongbrekers te herhalen. Na drie dagen zonder slaap kreeg Gardner naar verluidt last van humeurigheid, concentratieproblemen en geheugenverlies op korte termijn, evenals paranoia en zelfs hallucinaties. “Hij was fysiek erg fit,” zei Dement. “Dus we konden hem altijd aan de gang krijgen door te gaan basketballen of bowlen, dat soort dingen. Als hij zijn ogen sloot, sliep hij meteen.”

Experiment

Uiteindelijk bleef Gardner 264,4 uur wakker, meer dan 11 dagen, waarna hij uiteindelijk toegaf en een volle 14 uur sliep voordat hij op natuurlijke wijze wakker werd zonder zich al te ‘groggy’ te voelen. Maar zelfs na het experiment vond hij het moeilijk om te slapen, volgens WBUR. Tientallen jaren na het experiment begon hij last te krijgen van slapeloosheid en hij was ervan overtuigd dat zijn tienerstunt de schuld was. “Ik was vreselijk om bij in de buurt te zijn. Alles maakte me van streek. Het was als een voortzetting van wat ik 50 jaar geleden had gedaan,” zei hij.

Hoewel dit wetenschapsproject uiteindelijk geschiedenis heeft geschreven, wordt slaaptekort absoluut niet aanbevolen door artsen. Als je aan slapeloosheid lijdt, raadt de NHS aan om elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, een uur voor het slapengaan te ontspannen door een bad te nemen of een boek te lezen en overdag regelmatig te bewegen.

Bron: Ladbible

resultaten

Man die al zeven jaar geen shampoo gebruikt, laat opmerkelijke resultaten zien

achternaam

Man vertelt zijn vriendin dat ze zijn achternaam moet aannemen als ze getrouwd is