in

Drink Coach legt uit waarom stoppen met alcohol in januari misschien niet de beste optie is

Drink coach

In deze ‘Dry January’ moeten we misschien ‘nuchter nieuwsgierig’ worden in plaats van helemaal te stoppen met alcohol als het aan deze ‘drink coach’ ligt.

Advies drink coach

Kathyrn van de online alcohol hulpdienst DrinkCoach legt uit over ‘nuchter nieuwsgierig’ zijn, en of het beter kan zijn om minder of helemaal geen alcohol meer te gebruiken en of helemaal stoppen met het drinken van alcohol eigenlijk meer kwaad dan goed kan doet.

Als je alcohol drinkt, krijg je een dopamine boost die het gevoel van voldoening en geluk geeft legt Kathyrn uit. De momenten van geluk en plezier op je hersenen echter van korte duur. De kater die je de volgende dag ervaart, is het gevolg van het feit dat de cortisol weer omhoog gaat naarmate de dopamine afneemt en je terugvalt in de realiteit.

Het drinken van alcohol komt waarschijnlijk regelmatig voor of het nu gaat om afspreken in de kroeg met je vrienden, jezelf een glas wijn inschenken na een lange dag op het werk, of nemen van een shot in een club tijdens een avondje uit gaat.

Stoppen

Kathyrn begon op 14-jarige leeftijd met het drinken van alcohol om ‘erbij te horen’. Toen zij stopte met drinken, vond ze het moeilijkst niet het drinken van alcohol, maar het oordeel dat daarbij kwam.

Het maakt niet uit of je 18 jaar oud bent, in de twintig of in de vijftig, stoppen met alcohol kan een ontmoedigend vooruitzicht lijken als het in het centraal in socialisatie staat.

“Er is veel groepsdruk denk ik, en ik denk dat dat geldt voor alle generaties, niet alleen voor jongere generaties. Ik ben in de vijftig en ik zie het met mijn eigen vrienden.” beaamt de coach.

Sommige mensen gebruiken drank emotionele dingen te blokkeren, of in een poging om te ontsnappen aan gevoelens, en trauma’s. Als je vervolgens het drinken van alcohol scheidt van trauma of andere psychische problemen, kun je niet alleen leren om goed om te gaan met je mentale welzijn, maar kun je alcohol ook zien als gewoon een drankje waar je af en toe van geniet in plaats van een masker of kruk.

Kathyrn bekend: “Eerlijk gezegd, in de afgelopen zeven jaar heb ik waarschijnlijk meer plezier gehad dan ik heb gehad in veel van mijn volwassen leven, omdat het echt, authentiek en leuk is geweest, in plaats van door drugs veroorzaakt plezier.”

Toch vind zij dat het stoppen niet helemaal hoeft maar dat een gezonde relatie met alcohol belangrijker is.

Ontwenning

In sommige gevallen moeten mensen helemaal stoppen met alcohol. Kathyrn en de rest van haar team bij DrinkCoach moedigen onthouding in geval van lichamelijke gezondheidsproblemen die iemands leven beïnvloeden, aanstootgevend gedrag, en betrokkenheid met sociale zorg en kindermishandeling, aan.

Volgens Kathyrn is er met alcohol sprake van fysieke afhankelijkheid. “En met fysieke afhankelijkheid moeten we heel, heel voorzichtig zijn als we het hebben over verminderen”, waarschuwt ze. De Drinkcoach wilt deze ‘Dry January’ een ding benadrukken: “Als je aanwijzingen hebt dat je mogelijk lichamelijk afhankelijk bent van alcohol, kunnen we je niet aanraden om er zomaar mee te stoppen.”

Het volledig opgeven van alcohol als je er afhankelijk van bent, kan leiden tot ontwenning en een ontwennings aanval die volgens Kathyrn zelfs fataal kunnen zijn.

Als je hebt besloten om te stoppen met alcohol, maar het gevoel hebt dat je ontwenningsverschijnselen ervaart raadt Kathyrn aan om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Als je geen last hebt van ontwenningsverschijnselen, maar wel emotioneel afhankelijk bent van alcohol, kan dat ook een teken zijn om een medische professional te raadplegen.

Bron: http://Unilad.com

Twitter: @DrinkCoach

Instagram: @tri_sobriety

Afbeelding: Pexels

Koppel die 59 jaar samen is, wordt blij gemaakt met 100ste kleinkind!

Koppel die 59 jaar samen is, wordt blij gemaakt met 100ste kleinkind!

grote boezem

Vrouw gaat viraal om trucjes met grote boezem: ‘Ik kan een pak melk erin verbergen’