in

Zus ziet het gezicht van haar overleden broer op een man na gezichtstransplantatie

gezichtstransplantatie

Een vrouw heeft gereageerd op het zien van het gezicht van haar overleden broer op een andere man na de eerste volledige gezichtstransplantatie ter wereld.

Gezichtstransplantatie

Toen Joshua in 2012 bij een auto-ongeluk om het leven kwam, stonden zijn zus Rebekah en haar ouders voor een beslissing. Of ze zijn gezicht zouden doneren om het leven van een andere man te redden. “Het in hun handen hebben om jou leven te geven. We konden het niet gewoon niet doen, we konden het niet gewoon voor onszelf houden,” zegt Rebecca tegen de man die ‘het gezicht van haar broer draagt’, Richard Norris. Richard was namelijk ernstig verminkt geraakt bij een pistool ongeluk.

De procedure maakt van Richard een medisch wonder. Zijn gezicht, botten, tanden, tong, huid en haar kwamen allemaal van Joshua. Na de slopende procedure van 36 uur, waarbij Joshua’s gezicht werd verwijderd “vanaf net voorbij zijn haarlijn”, werden zijn voorhoofd, wenkbrauwen en neusbotstructuur – inclusief de kaak helemaal tot onder zijn sleutelbeen – in één stuk afgepeld en aan Richard bevestigd. Na de procedure zijn de zintuigen en het zenuwstelsel van Joshua en Richard “met elkaar versmolten”, zoals in het filmpje staat. Richard “kan nu ruiken met Joshua’s neus”, proeven met zijn tong en zelfs het haar dat hij scheert is van Joshua.

Emotioneel moment

De video toont het emotionele moment dat een opgewonden Rebekah Richard ontmoette in 2015, drie jaar na de ingreep. En ze reageert op het zien van het gezicht dat ze dacht nooit meer te zullen zien op iemand die ze nooit heeft ontmoet. Op de vraag of ze zich op dat moment dichter bij Joshua voelde antwoordde ze: “Ja dat doe ik – dank je.” Maar het is de ontvanger van het gedoneerde gezicht die het meest vervuld is van dankbaarheid. “Er zijn gewoon geen woorden om te beschrijven hoe dankbaar ik ben voor hun familie,” legt hij uit. Rebekah vertelt over de hartverscheurende beslissing die ze samen met haar ouders nam om Joshua’s gezicht te doneren nadat ze zich realiseerden dat hij er niet meer was.

Richard’s tegenprestatie is het verspreiden van informatie over orgaandonatie, wat hij tot zijn levensmissie heeft gemaakt. Het gezicht heeft hem gegeven wat hij altijd al wilde – ‘gewoon een gezicht in de menigte’ zijn. “Het enige wat ik ooit heb willen zijn is een gewoon mens,” legde Richard uit, met zijn ogen vol tranen. “Ik dacht dat ik nooit de kans zou krijgen om hem te ontmoeten. En ik wist niet of hij me ooit zou willen ontmoeten,” deelt ze. Het is een bitterzoet moment voor Rebekka die vraagt om het gezicht aan te raken dat ze zo goed kent.

Bron: Unilad

Barman zorgt voor consternatie nadat hij onthuld hoe hij klanten in het geheim afschrikt

Barman zorgt voor consternatie nadat hij onthuld hoe hij klanten in het geheim afschrikt

Man slaat zijn ex-vriendin in elkaar: 'Wordt nu geconfronteerd met de dodelijke woede van haar vader!'

Man slaat zijn ex-vriendin in elkaar: ‘Wordt nu geconfronteerd met de dodelijke woede van haar vader!’