in

Elkaar omhelzen? 6 redenen waarom je dit vaker moet doen

Elkaar omhelzen? 6 redenen waarom je dit vaker moet doen
Beeld: Pexels

Als je nou door je partner, kinderen of een goede vriend of vriendin wordt geliefkoosd, je zult dit altijd ervaren als een prettige ervaring. Een knuffel maakt je namelijk warm van binnen en je krijgt het gevoel dat je gewaardeerd wordt. Toch rijst er de vraag wat “elkaar omhelzen” zo speciaal maakt en als het daadwerkelijk bijdraagt om je gezond te houden.

Redenen om vaker te omhelzen

Het kan best wel het geval zijn dat omhelzen als ademen gaat voor jou. In dat geval heb je dus niets aan een artikel die je probeert te overtuigen om het vaker te doen. Maar als het anders bij jou ligt, dan zijn er paar redenen die je gedachten zullen veranderen. Hieronder vindt je de verschillende redenen.

1. Hormoonstof Oxytocine

Een van de redenen waarom je vaker zou moeten knuffelen is, omdat er tijdens het omhelzen het hormoonstof Oxytocine wordt vrijgelaten. Deze stof komt ook vrij wanneer een bepaalde mate van geluk wordt ervaren. Daarnaast zorgt deze stof ook ervoor dat het zelfvertrouwen wordt aangewakkerd. Verder vormt deze stof het fundament om duurzame relaties op te bouwen.

2. Goed voor je bloeddruk

Los van je geestelijke gesteldheid, kan een knuffel ook ervoor zorgen dat je in fysieke zin voordelen ervaart. Het zit namelijk zo dat op het moment dat iemand je omhelst, je een prettig gevoel krijgt. Het menselijke lichaam is zo ingesteld dat er na een omhelzing zich bepaalde ontwikkelingen in het lichaam voordoen, die een bloeddruk verlagend karakter hebben.

Free Man Hugging Laughing Woman While Standing in Body of Water Stock Photo
Beeld Pexels

3. Stress- en angstvrij door te omhelzen

Knuffelen heeft ook een positieve impact op het verminderen van stress en angst. Dit is wat er is vastgesteld in een onderzoek die gedaan is naar stress en angst. Het is namelijk zo dat er na een knuffel, dopamine en serotonine in ons lichaam vrijkomt. Deze stoffen zorgen ervoor dat we ons kunnen bevinden in een emotionele stabiele toestand. Verder is het ook zo dat het stresshormoon cortisol wordt afgeremd na een knuffel. Het gevolg is dat je je meer ontspannen zal voelen.

4. Solide afweersysteem

Wie knuffelen tot een gewoonte maakt, heeft een sterk immuunsysteem. Zo is er komen vast te staan, uit een onderzoek in 2010, dat personen die frequent knuffelen een overschot aan witte bloedcellen hebben in hun bloed.

5. Voldaan gevoel

Doorgaans komt knuffelen ook erbij kijken als een koppel bezig is te flirten. Maar knuffelen na seks is even belangrijk als ervoor. Er is ontdekt dat koppels die knuffelen na een sekspartij, een voldaan gevoel ervaren. Aan de andere kant ervaren koppels die niet knuffelen na een sekspartij, een minder voldaan gevoel.

6. Spoedig herstel

Knuffelen heeft veel weg van een helend mechanisme. Niet voor niets wordt het in sommige gevallen gebruikt om af te komen van verschillende pijnen. Middels het knuffelen wordt er bijvoorbeeld geprobeerd om een spoedig herstel te kunnen bewerkstelligen.

Bron: beautify.nl

Beeld: Pexels

Ophef om nieuwe Engelse Minister van Onderwijs die middelvinger opsteekt voor publiek

Deze angstaanjagende jeugdherinneringen kunnen je de kriebels geven