in

Deze fruitsoort kan je beter vermijden als je de pil slikt

Beeld: Unsplash

Volgens een onderzoek die gedaan is zijn er voedingswaren die de werking van de pil kunnen verminderen. En ja, het is allemaal goed om te weten omdat je dus minder beschermd bent tegen zwangerschap als je deze voedingswaren nuttigt. Er komen namelijk stoffen in de meeste citrusvruchten voor die ervoor zorgen dat de pil minder betrouwbaar wordt.

Fruitsoort vermijden

Ja, je bent best wel benieuwd over welke fruitsoort het gaat he? Maar we zullen je niet langer in de spanning houden, het gaat namelijk om grapefruit. En ja, als je het regelmatig eet kan het ervoor zorgen dat de pil minder goed werkt. Grapefruit heeft een aantal voordelen, het helpt je bijvoorbeeld om op gewicht te blijven, en het bevat veel antioxidanten die je tegen allerlei ziektes kunnen beschermen. Maar de vrucht heeft ook een heel grote nadeel: het heeft effect op de werking van de pil. Center for Education and Research on Therapeutics geeft aan dat er minder enzym CYP3A in je lichaam wordt aangemaakt als je regelmatig grapefruit (ook als het in sap-vorm is) binnenkrijgt. Dit enzym zorgt ervoor dat lichaamsvreemde stoffen in het lichaam worden omgezet. En als het niveau lager wordt, is je lichaam dus minder in staat om de werkzame stoffen die in de pil zitten op te nemen.

Free Close-up Photo of Grapefruits Stock Photo
Beeld: Pexels

Niet de enige fruitsoort

Behalve grapefruit kunnen sinaasappels en limoen ook ervoor zorgen dat de pil minder goed werkt. Maar er is geen reden tot paniek, want als je een grapefruit niet vaker dan een of twee dagen drinkt, en ook met een tussenpauze van drie dagen of langer, is de kans op deze bijwerking minimaal. Dus ja je hoeft de citrusvruchten niet direct met rust te laten, maar het is wel belangrijk dat je weet wat het effect kan zijn. Als jij dus dol bent op deze citrusvruchten, is het best wel verstandig om je dokter te vragen over deze bijwerking als je de pil slikt.

Bron: Beautify

Beeld: Pexels

Dit zijn 6 vriendschap “red flags” die je moet herkenen

8 Huishoudelijke Hacks die ons kunnen helpen het meeste uit onze tijd te halen