in

Vrouw veroordeeld tot 45 jaar gevangenisstraf voor berichten op social media

Beeld: Pexels

Het plaatsen van bepaalde berichten op social media kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Vraag maar aan deze uit Saoedi-Arabië die een gevangenisstraf kreeg van maar liefst 45 jaar. En de reden hiervoor is namelijk het plaatsen van berichten op haar social media-accounts.

Gevangenisstraf

Nourah bint Saeed al-Qahtani werd “waarschijnlijk in de afgelopen week” door het gespecialiseerde strafhof van Saoedi-Arabië veroordeeld op beschuldiging van “het gebruik van internet om het (Saoedische) sociale weefsel te verscheuren.” En ook nog voor “het schenden van de openbare orde door het gebruik van sociale media”. Er is weinig bekend over wat Qahtani op sociale media heeft gepost om zo’n lange straf te krijgen. En daarom gaat de in Washington gevestigde organisatie Dawn door met het onderzoek van haar zaak.

Deze veroordeling volgt op een soortgelijke veroordeling slechts een paar weken geleden. Toen Salma al-Shehab, moeder van twee kinderen en promovendus aan de Universiteit van Leeds, werd veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf voor het volgen en retweeten van dissidenten en activisten op Twitter. De veroordeling van Shehab omvatte ook een reisverbod van 34 jaar, waarover sommige westerse landen hun bezorgdheid hebben geuit.

Mensenrechten

De veroordeling van beide vrouwen kwam ook kort nadat president Biden had gezegd dat de bezorgdheid over de mensenrechten een grote factor was in de breuk tussen Washington en zijn traditionele bondgenoot Riyad. De Amerikaanse president bracht de kwestie ter sprake tijdens een ontmoeting met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman in juli.

Het Witte Huis had gezegd dat in de afgelopen week met Saudi-Arabië “aanzienlijke zorgen” waren besproken over de veroordeling van Shehab. Prins Mohammed had aspecten van de mensenrechten in Saoedi-Arabië verbeterd. Waaronder het toestaan van autorijden voor vrouwen en het stimuleren van projecten om banen te creëren. Het bezoek van Joe Biden vorige maand bracht familieleden van Saudische gevangenen hoop dat hun geliefden zouden worden vrijgelaten in het kader van de vermoedelijke onderdrukking. Abdullah al-Aoudh, directeur van Onderzoek voor de Golfregio bij DAWN, heeft gezegd dat Saoedi’s “onrechtmatige” wetten hebben gebruikt om zowel Qahtani als Shehab gevangen te zetten. Ze hadden namelijk kritiek geuit op de regering via sociale media.

Bron: Unilad

Beeld: Facebook @Ticker NEWS

Stel met 37 jaar leeftijdsverschil moest elkaar jarenlang geheim houden

Man gearresteerd omdat hij precies deed wat hem gezegd werd