in ,

Dit is alles wat je moet weten over stress acne

Beeld: Unsplash

De afgelopen jaren waren heel erg stressvol (een wereldwijde pandemie, oorlog, politieke verdeeldheid, klimaatverandering… moeten we nog verder gaan?), en als je net als bepaalde mensen bent is dat waarschijnlijk aan je huid te zien. Stress acne, dat zijn puistjes die veroorzaakt zijn door stress, druk en gevoelens van bezorgdheid. Verder is het een heel reëel iets waar de meesten van ons ofwel voortdurend mee te maken hebben, of tijdens momenten waarop we ons bijzonder gespannen voelen.

Stress acne

Eenieder die ooit eens te maken heeft gehad met stress-acne, weet dat het constante cyclus breekt van onverwachte puistjes, gevolgd door een miljard spot treatments en acne-producten, en nog meer huidstress. Het is niet allemaal kommer en kwel. Omdat zovelen van ons te maken hebben met stress-acne, zijn dermatologen en huidexperts buitengewoon goed op de hoogte van de behandeling ervan. Dus als je last hebt van mee-eters en cystes onder je huid als gevolg van stress, dan heb je opties en we zijn hier om ze voor je op een rijtje te zetten. Hier volgen alle door experts goedgekeurde manieren om stress-acne te voorkomen en te bestrijden voordat het weer je geestelijke gezondheid aantast.

Kan acne worden veroorzaakt door stress?

Ja, acne kan absoluut worden veroorzaakt door stress. Dit is de essentie: Wanneer we stress en angst ervaren, piekt een hormoon genaamd cortisol in ons lichaam. Af en toe een piek in cortisol is volkomen normaal, maar een verhoogd cortisolniveau gedurende dagen, weken en zelfs maanden leidt tot acne. “In het moderne leven ervaren de meeste mensen chronische stress, wat betekent dat hun lichaam constant wordt overspoeld met hoge cortisol niveaus en dat is vreselijk voor onze huid,” vertelde dr. Wechsler eerder aan Cosmo. Wanneer we ons gestrest voelen, laat ons lichaam ook meer substantie P (SP) vrij, een neurotransmitter die in de zenuwuiteinden van de huid wordt aangetroffen.

Substantie P kan ervoor zorgen dat de talgklieren te veel talg produceren, wat leidt tot verstopte poriën en puistjes, en ook tot meer ontstekingen in het lichaam. En, let op, ontsteking is de wortel van alle huidkwaal: “Elke inflammatoire huidziekte, inclusief psoriasis, eczeem, rosacea, kan verergeren door stress,” zegt dr. Harper. Helaas is er geen manier om naar de huid van een patiënt te kijken en te bepalen of hun acne speciaal door stress wordt veroorzaakt of door iets anders, zegt dr. Harper. Stress acne kan er vaak hetzelfde uitzien als acne die wordt veroorzaakt door slechte voeding, hormoonschommelingen of een slechte reactie op huidverzorging. “Er is ook geen specifieke plaats op het gezicht of lichaam waar stress acne verschijnt”, zegt dr. Harper.

Beeld: Unsplash

Hoe kom je van stress-acne af?

De makkelijkste, meest effectieve manier om van stress-acne af te komen is met een combinatie van huidverzorging en stressverminderingstechnieken. Hier, een kort overzicht van de beste opties:

Retinoïden op recept:
Er is geen beter plaatselijk recept dan een retinoïde voor de behandeling van stress-acne, of wat voor acne dan ook. Retinoïden werken op cellulair niveau om het vernieuwingsproces van je huid op gang te brengen, een must voor een heldere, gezonde huid. Er zijn een heleboel verschillende retinoïden voor acne om uit te kiezen, maar dr. Harper vindt Aklief (een potentieel mildere retinoïde bekend als trifaroteen) en Twyneo (een combinatie van tretinoïne en benzoylperxoide) het beste.

Huidverzorging zonder recept:
Als je niet klaar bent voor de receptplichtige weg, probeer dan vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten te gebruiken zoals deze producten die zijn samengesteld met salicylzuur, benzoylperoxide, zwavel en/of azelaïnezuur. Ze kunnen allemaal helpen bij de behandeling van stress-acne. Wanneer deze ingrediënten worden gebruikt in reinigers, serums, maskers en spot treatments, kunnen ze helpen poriën te ontstoppen, acne-veroorzakende bacteriën op de huid te doden en ontstekingen na verloop van tijd te minimaliseren.

Bron: Cosmopolitan

Beeld: Unsplash/ Dailymotion

Dit is waarom je vaker moet poepen als je ongesteld bent

Dit zijn 6 feiten en fabels die je moet weten bij het doorslikken van de anticonceptiepil