Een recent onderzoek wijst uit dat het leeftijdsverschil een belangrijke factor speelt in de levensduur van een relatie.
Leeftijdsverschil
Bekende clichés zoals “het hart wil wat het hart wil” en “leeftijd is maar een getal” illustreren dat je niet altijd controle hebt over op wie je verliefd wordt. Toch roept het idee van een relatie met iemand die aanzienlijk ouder of jonger is dan jij nog steeds vragen op.
Een sprekend voorbeeld hiervan is de controverse rondom het liefdesleven van Leonardo DiCaprio. Terwijl Robert De Niro onlangs op 79-jarige leeftijd vader werd van zijn zevende kind. De vriendin van De Niro, Tiffany Chen, is 45 jaar oud, terwijl DiCaprio, 48, berucht is omdat hij bekend staat om zijn voorkeur voor partners onder de 25 jaar. Toen de Franse president Emmanuel Macron (45) in 2017 werd gekozen, veroorzaakte het een opschudding dat zijn vrouw, Brigitte Trogneux, 25 jaar ouder was dan hij en nu 70 jaar oud is.
Uitzonderingen
Hoewel er altijd uitzonderingen zijn op de regel, heeft onderzoek aangetoond dat bepaalde leeftijdsverschillen vaker tot een einde van de relatie leiden. Volgens een studie van de Emory University in Atlanta neemt de kans op een scheiding toe naarmate het leeftijdsverschil groter wordt. Na het analyseren van 3.000 mensen bleek dat stellen met een leeftijdsverschil van vijf jaar 18% meer kans hadden om uit elkaar te gaan dan stellen van dezelfde leeftijd.
Opvallend genoeg steeg dit percentage naar 39% voor stellen met een leeftijdsverschil van 10 jaar. En zelfs naar een alarmerende 95% voor stellen met een leeftijdsverschil van 20 jaar. In tegenstelling tot gangbare opvattingen, suggereren onderzoekers dat de ideale situatie wordt gevonden bij een leeftijdsverschil van slechts één jaar tussen echtgenoten. Met slechts een kleine kans van drie procent op scheiding. “Het is mogelijk dat koppels met dit soort kenmerken simpelweg vaker om andere redenen uit elkaar gaan”, aldus Hugo Mialon, een van de onderzoekers die betrokken waren bij de studie.
Bron: Zita