Menu
in

Man maakt een video waarop hagel met de grootte van een honkbal valt in Texas

texas

Beeld: TikTok/@emyludesigns

Het is misschien een nachtmerrie, maar hagelstenen ter grootte van een honkbal bestaan echt. Excuseer me terwijl ik een middeleeuwse helm ga kopen voor mijn trip naar de winkel. Alsof de verzengende hitte nog niet genoeg was, lijken er nu ook nog enorme hagelstenen uit de lucht te vallen. Ze zijn niet alleen zo groot als honkballen, maar ze hebben ook spijkers. Je kunt het beste de ramen sluiten. Een video uit Texas laat de enorme hagelstenen zien die op een buurt neerkomen terwijl donder en bliksem naar beneden rollen.uit Texas laat de enorme hagelstenen zien die op een buurt neerkomen terwijl donder en bliksem naar beneden rollen. Als iets er apocalyptisch uitziet, dan is dit het wel.

Hagel in Texas

De stenen raakten auto’s en trottoirs. Een aantal maakte zelfs flinke deuken in gras. Eén ding is zeker, je zou er niet in willen lopen. Nadat de storm was gaan liggen, snelden ze naar buiten om de stenen die uit de lucht waren gevallen op te rapen. Ze waren enorm. Het kan al erg genoeg zijn als je hagel ter grootte van een kogellager hebt. Als je erdoor geraakt wordt, steekt het. Dus de gedachte aan een massief stuk ijs ter grootte van een honkbal dat uit de lucht valt, is ronduit angstaanjagend. De cameraman geeft commentaar op de storm toen de stenen de grond raakten en zegt: “Je kon horen hoe ze in de grond werden gedrukt toen ze naar beneden vielen.”

Wauw. Dat is behoorlijk angstaanjagend. Je hebt meer nodig dan een mackintosh en een paraplu om daar doorheen te komen. De hagelstenen ontstonden na een reeks zware stormen boven Texas en Oklahoma in de afgelopen dagen. Door de stormen zitten honderdduizenden mensen zonder elektriciteit. De hagel was niet het ergste, want door het extreme weer trokken er ook een aantal tornado’s door Mississippi, waarbij een dode viel. Er zijn ook hittewaarschuwingen uitgevaardigd met temperaturen die naar verwachting zullen oplopen tot meer dan 37C, of 100F.

Hagelstenen

Hagelstenen ontstaan door een proces dat accretie heet. Ze beginnen als een kleine kern van ijs in een onweerswolk. Een warme opwaartse luchtstroom duwt de steen omhoog door de wolk waar het meer lagen ijs opbouwt. Wanneer de opwaartse luchtstroom afkoelt, valt de steen terug door de wolk en verzamelt meer ijs totdat hij opnieuw de opwaartse luchtstroom raakt. Dit proces herhaalt zich totdat de steen te zwaar is om door de opwaartse luchtstroom te worden opgetild.

Hoewel de meeste onweersbuien hagel produceren, smelten de stenen vaak in regen voordat ze de grond bereiken. Stel je dus eens voor hoe krachtig die opwaartse luchtstroom moet zijn geweest om een hagelsteen ter grootte van een honkbal te produceren! Ongelooflijk eigenlijk. Als de cameraman de hagel vergelijkt met een ‘softbal’, dan is dat niet zomaar een vergelijking uit het niets. Het is eigenlijk een erkende maat die meteorologen kunnen gebruiken als ze het hebben over de grootte van hagelstenen. Deze variëren van 1/4 inch stenen, die ‘erwt-formaat’ worden genoemd, tot 4,5 inch ‘softbal-formaat’. Gatver.

Bron: Unilad

Leave a Reply

Mobiele versie afsluiten