Menu
in

Deze moeder verteld waarom haar kinderen geen bedtijd hebben

bedtijd

Beeld: Facebook @ HE 3 smalls- our journey

Een moeder van drie kinderen heeft onthuld waarom ze geen bedtijd heeft voor haar kinderen, die tussen 21.00 en 01.00 uur kunnen gaan slapen.

Geen bedtijd

Nic Bescoby wordt zelf omschreven als een ‘nachtuil’ die ‘niet gelooft in bedtijden’ en haar kinderen laat slapen wanneer ze zich moe voelen. Ze gaf toe dat ze de bedtijd routine van 19.00 uur gemakkelijker vond. Maar ze wilde de ‘controle en dwang’ wegnemen uit de avonden van haar gezin en de kinderen vervielen al snel in hun natuurlijke circadiane ritme. Nic, wiens kinderen thuisonderwijs volgen, zei dat ze ‘geen oordeel velt’ over ouders die strikte bedtijden hanteren om ’s avonds wat kindvrije uren te hebben. Maar een ontspannen aanpak werkt het beste voor mijn gezin.

Ik ken zelfs zoveel gezinnen die het beste gedijen met meer structuur. Voor mij is dat gewoon niet het geval. Mijn kinderen gaan laat naar bed. Ze worden laat wakker. En dat is oké’, schreef ze voor KidSpot. Nic, uit Manchester in het Verenigd Koninkrijk, is een ‘nachtuil’ en aspirant-auteur die zegt dat ze zich het meest creatief voelt om 2 uur ’s nachts, wanneer ze zich het beste kan concentreren op haar schrijven. Ze zei dat ze houdt van haar ‘ontspannen’ avonden met haar kinderen en noemt de uren na hun drukke dagen lezen, tekenen, spelen of films kijken hun ‘speciale tijd’.

Beeld: Facebook @ HE 3 smalls- our journey

Ongedwongen avondroutine

We zijn hiermee begonnen nadat ik van andere gezinnen had gehoord die met autonomie leefden. Eerst dacht ik dat ze gek waren, maar hoe meer ik erover nadacht, hoe logischer het voor me werd,” zei ze. Ik had al lang geleden geleerd dat kinderen vaak veel bekwamer zijn dan we denken en dat ze heel goed kunnen herkennen wat ze nodig hebben. Dit was gewoon de volgende stap! In het begin zei ze dat haar oudste zoon moeite had met de nieuwe ongedwongen avondroutine en helemaal niet wilde slapen. Nic legde hem uit hoe hij zijn ‘slaap signalen’ kan herkennen en leerde hem de consequenties van te laat opblijven en te weinig slaap.

Met veel ‘steun en begeleiding’ begon hij al snel te begrijpen wanneer zijn lichaam slaap nodig had en speelde hij in zijn kamer tot hij moe was. Nic herinnerde andere vaders en moeders eraan dat ze zich niet ‘gewoon heeft afgekeerd’ en is gestopt met het opvoeden van haar kinderen, maar ‘alleen de controle en de dwang heeft weggenomen’. Ze zei dat haar kinderen ‘opbloeiden’ en dat ze nu zelf bepalen wanneer ze slapen en ’s ochtends wakker worden. Nic heeft wel één regel en dat is ‘geen schermen’ omdat ze merkte dat de kinderen ‘zich niet konden concentreren’ op de signalen van hun lichaam dat ze zich slaperig voelden als ze aan een tv, computer of tablet gekluisterd zaten.

Bron: Dailymail

Leave a Reply

Mobiele versie afsluiten