Via social media gaan er meerdere verhalen rond van mensen die onlangs het dupe zijn van een nieuw oplichtingstrucje via Facebook. Een vreemd mailtje, ’s ochtends om kwart voor zeven. Of je even 300 euro wil overmaken via MoneyGram, aan een vriend die tijdens een verblijf in Engeland is bestolen. Dit is de nieuwste oplichtingstruc van een stel Nigeriaanse hackers. Het bericht luid vaak als volgt:

‘Mijn excuus om u op deze manier te moeten vragen. Ik heb een reis naar Bradford, Verenigd Koninkrijk. gemaakt en mijn tas is toen gestolen. In mijn tas zaten allemaal belangrijkste spullen zoals telefoons, geld en paspoort.

De ambassade wil mij helpen door mij te laten vliegen zonder paspoort. Het enigste wat ik moet doen is een vliegticket kopen . Helaas heb ik geen toegang tot mijn rekeningen zonder mijn creditcard. (…)

Dus wou ik u vragen om mij snel wat geld te lenen dat ik zo snel mogelijk aan u terug ggeef zodat ik terug ben. Ik moet 300Euro hebben en MoneyGram is de snels mogelijke manier om te doen. Ik kan u mijn gegevens sturen over hoe u geld kunt over maken naar mij’.

Enkele uren later bleek dat het account is gehackt en vele vrienden hebben dan al het geld overgemaakt. Zo vertelde een van de gedupeerde: “Ik heb sinds vanmorgen vroeg, tussen het werk door, heel veel relaties te woord moeten staan en terugbellen. Mijn gmail-account en facebook is gehackt door Nigerianen en die proberen nu mijn contacten op te lichten.”

Deel dit bericht met al je vrienden en familie voordat er slachtoffers vallen en wees alert! Bekijk het filmpje hieronder van een van de slachtoffer, hij vertelt zijn verhaal: